Bányászdrukker.huSzurkolói portál

A tatabányai labdarúgás kialakulása


(1908-1910)

- A tatabányai labdarúgó szakosztály igazi történetét előtörténet vezeti be. Már 1908-ban heves kétkapus edzések és mérkőzések zajlottak le a tatabányai ótelepi öregtemetőt szegélyező réteken. A labdarúgás tatabányai megindítójának, az első "match"-ek megszervezőjének Müller Józsefet tartja az emlékezet. Müller József Győrből költözött Tatabányára. Győr 1908-ban már fejlett ipari és kereskedő város volt "nyugatra nyíló ablak" természetes tehát , hogy ott Budapesten csaknem egyidőben indult meg a labdarúgás. A század elején kiváló csapat (a Sporthírlap szerint a vidék legjobbja) teszi ismerté a Győri ETO sportegyesület nevét. Müller József Győrből hozza magával a labdarúgás iránti rajongását
s rövid időn alatt sikerül lelkesedését átsugároznia a tatabányai bányász fiatalokra is.Szép időben nem volt olyan nap , amikor a futballpályának kialakított réten össze ne verődött volna két csapatra való fiatal. A kitartó futballozókból két állandó csapat alakul, ki, melyek vasárnaponként már már formás mérkőzéseket játszanak egymás ellen. Amikor már túlságosan kiismerték egymást, Tatabányán kívül kezdtek ellenfeleket keresni. Először Tatára utaztak s megfigyelték az ottani labdarúgó csapatot. A megfigyelés következményeként az akkoriban jónevű együttessel rendelkező TTK (Tatai Testedzők Köre) vezetőivel lekötöttek egy mérkőzést. A Tatán lejátszott játék az első idegenben kivívott győzelmet hozta, 2:1-re nyert a tatabányai csapat, s ezt a győzelmet azóta az imponáló győzelmek százai követték, országszerte ismerté téve a tatabányai labdarúgást. A győzelem keltette lelkes hangulat hatására a csapat tagjai elhatározták, hogy saját költségükön beszerzik az előírt labdarúgó felszerelést. Fejenként 20 koronát (csaknem egy heti teljes keresetet) fizetett mindenki a csapatban cipőre és mezre. És most írjuk ide az első tizenegy játékos nevét, akik nem csak játszani, győzni és lelkesedni tudtak, de készek voltak áldozatra is a tatabányai labdarúgásért.: Müller József, Benyák Kálmán, Chrapán Ottó, Juhos János, Kassai Nándor, Nemes Béla, Oszvald János, Posel Miklós, Rózsa Dezső, Strumpf Károly, Vasil Béla.Az első tatabányai labdarúgócsapat játékosai nem csak pénzt áldoztak, de munkát, szabadidőt is. A Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaságtól kért területen, a felsőgallai palahányó oldalában kezdték építeni az első futballpályát. A labdarúgók mellett a lelkes tatabányai szurkolók is részt vettek az építési munkálatokban, az aknák, műhelyek, sőt a nagyiroda dolgozói is.
1910. augusztus 21-re készült el a pálya, s a pályaavató mérkőzés a tatabányai játékosoknak, szurkolóknak örömünnepe volt. Persze csak jóakarattal lehetett pályának nevezni az egyenletesre döngölt salakot, hiszen be sem kerítették, öltöző nem volt hozzá. Mindegy pálya volt, s az első mérkőzés (a Győri ETO-val, melynek jelenléte külön is hangsúlyozta az ünnepélyességet) ezer főnyi szurkolósereg jelenlétében, a Bányász Fúvószenekar lelkes asszisztálása mellett zajlott le. Bár a labdarúgó szakosztály hivatalosan már 1910. február 6-án megalakult(amint láttuk, ez a nap volt a TSC születésének napja), mégis az augusztusi pályaavatót kell a labdarúgó szakosztály működése kiindulópontjának tekintenünk. A döngölt salakos pálya szinte második otthona lett a játékosoknak. Az időjárás szeszélyeit félvállról vették és szorgalmas edzésük, pompás játékkedvük hamar megnövelte önbizalmukat. 1911-ben már vezető fővárosi csapatokat látnak vendégül és egyáltalán nem ijednek meg a nagyszerű csapatoktól és gyakran győzedelmeskedtek felettük. Az UTE-vel szemben 1911. július 24-én 2:0-ra győzött a TSC. Augusztusban az újpesti URAK látogat el tatabányára, hogy öt góllal terhelten térjen vissza a fővárosba.

 

Bejelentkezés / Regisztráció

  Adatok megjegyzése

Online

vendég: 1, tag: 0 ...

legtöbb 19
(tag: 0, vendég: 19) - 18 jan : 18:09

Tagok: 2
Legújabb tag: foci55


Következő mérkőzés

Nincs esemény

Utolsó mérkőzés

TFCE - Don Bosco Elie Súr
19:0 (10:0)
Bajnoki mérkőzés
2017.03.19.

Kiemelt linkek

Számláló

Ma
Összesen: 0
Egyedi: 0

Legtöbb
Összesen: 1520
Egyedi: 637

Oldal ...
Összesen: 103806
Egyedi: 10588